Anketa je imala za cilj stjecanje uvida u očekivanja članova od Udruženja, interesne sfere, načine željene komunikacije i ulozi koju članovi žele imati u Udruženju. Na anketu je odgovorilo 20 članova Udruženja.

Anketa HRM udruženjeOčekivanja članova od Udruženja su grupirana u nekoliko segmenata:

• Udruženje bi trebalo biti centar okupljanja, umrežavanja, supervizije i podrške svim članovima;
  • Predstavljati relevantnog partnera ličnim tijelima u zemlji i regionu;
  • Biti mjestom na kojem se mogu naći sve neophodne informacije i materijali iz područja struke, te svojevrstan obrazovno-razvojni nukleus i
  • PR HRM struke u BiH.

Svoju ulogu u Udruženju članovi vide kao aktivnu i spremni su dati doprinos učestvovanjem u strateško-operativnim ulogama od:

• Podjele stečenih znanja i djeljenja iskustva, preko experta, trenera, coacha, rada na projektima, davanja ideja, edukaciji drugih članova, mentora do web administratora i lobiranja.

Njihov doprinos bi se ogledao aktivnim učešćem u radu Udruženja, kvalitetnim obavljanjem delegiranih zadataka, razmjenom iskustava i znanja stečenih tokom rada.

Informacije iz područja struke su raznovrsne i odnose se na informacije:

1. o događajima (eventima) u zemlji i regiji,
  2. o modernim trendovima i novim modelima upravljanja ljudskim resursima
  3. o najboljim praksama i alatima u HR-u
  4. vezane za istraživanja u HR-u
  5. u vezi sa software tehnologijama i aplikacijama u području ljudskih resursa
  6. o edukacijama, seminarima i novostima
  7. iz svih relevantnih područja HR-a od analize radnih mjesta, selekcije zaposlenika, razvoja i ocjene učinka do
  8. o najboljim primjerima sistematizacije radnih mjesta, godišnjih planova edukacija i zapošljavanja, stimulativnih sistema i pozitivnih praksi
  9. o radnom zakonodavstvu …

Odgovori na ovo pitanje su samo ukazali i naglasili potrebu za izgradnju jakog i modernog udruženja orijentiranog na praktične i primjenjene segmente HR-a.

Primarna područja interesa su također pokazala šarenolikost i uopštenost, bez ekstremnih specijalizacija. U odgovorima dominira područje motivacije zaposlenika, procjenjivanje, te razvoj i obuka zaposlenika.

Shodno prijedlozima trebalo bi raditi na organizaciji edukacija:

1. Regrutovanje i selekcija kadrova
  19. Radno pravni odnosi
  20. Problemi koji se javljaju kod upravljanja kadrovima
  21. Project management – EU fondovi

Pored toga prijedlog je i da se više organiziraju radionice i tzv. »Case Study«, te da se započnu razgovori o standardizaciji HR kompetencija, procesa i alata vezanih za različite oblasti HR-a.

Većinski stav članova je da ime predavača nije bitno, ono što je važno jeste da su to koji praktikuju ono o čemu predaju sa bogatim profesionalnim iskustvom iz zemlje i regije. Naglasak je više na praktičarima nego teoretičarima.

Bilo bi dobro imati uhodanu praksu da 2 godišnje pozovemo po 1-2 predstavnika udruženja iz Regije da napravimo work-shop uz predavanje o nekoj aktuelnoj temi.

UKRATKO:

Anketa Udruženja je imala za cilj stjecanje uvida u očekivanja članova od Udruženja, interesne sfere, načine željene komunikacije i ulozi koju čanovi žele imati u Udruženju. Na anketu je odgovorilo 20 članova Udruženja.

Anketa je ukazala i naglasila potrebu za izgradnjom jakog i modernog udruženja orijentiranog na praktične i primjenjene segmente HR-a. U prvom redu se u daljem radu treba posvetiti pažnja razvoju mentorskog sistema kako bi mlađim kolegama ili onima koji su suočeni sa novom problematikom u HR-u olakšali.

Područja interesa su uopštena, a znajući situaciju u kojoj se nalazi veliki broj HR menadžera u našoj zemlji istinita, te je potrebno edukaciju koncipirati na takav način da se prvo radi na osnovama i hitno oformiti interesne klubove. U odgovorima dominira područje motivacije zaposlenika, procjenjivanje, te razvoj i obuka zaposlenika.

Preferira se komunikacija u vidu Informaciono-komunikacionih tehnologija – dominantno web (zatvoreni forum/collaboration room) i e-mail (newsletter), neformalna i formalna druženja. Uslijed iskazanog potrebno je razmisliti o oformljavanju web redakcije Udruženja koja bi se bavila razvijanjem i usavršavanjem komunikacije između članova i drugih dijelova društva.

Obrada: Jelena Visković

Partneri

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Lost your password?